Kamenná dlažba a nášlapy v zahradě

Krásná a upravená zahrada nemusí představovat složitý a finančně náročný projekt. Vyzkoušejte nestárnoucí krásu v relativně jednoduchém spojení – kámen, dřevo, rostliny. Přirozené materiály se vzájemně skvěle doplní a vytvoří příjemné zázemí. Nevyžadují složitou údržbu, garantují vysokou odolnost i dlouhou životnost.

Praktické a funkční prvky

Přírodní kámen nabízí skvělé vlastnosti. Využít jej můžete jako zdobný prvek, ale i jako funkční řešení cest. Pokládku nášlapných ploch zvládnete i bez složitých příprav nebo vybavení. Materiál bez problému snese přímé UV záření, ranní rosu, déšť, sníh, mrazy i vysoké letní teploty. Povrch nemusíte pravidelně udržovat. Při sečení zahrady se nemusíte vyhýbat obrubníkům, kameny zapuštěné v rovině zahrady elegantně vystupují z posečené trávy a vedou trasu od domu k venkovnímu sezení, bazénu, garáži nebo dalším objektům. 

Cestičky můžete vést podle fantazie, nášlapné plochy rozmístíte hustě nebo naopak s většími rozestupy. Můžete střídat malé a velké kameny, cestu vést jako přímou linii nebo jen jako naznačený směr. Krásná kresba i barva skvěle doplní styl zahrady, na výběr je z mnoha druhů kamenů – žula, rula, kvarcit, břidlice, pískovec, andezit, vápenec... inspiraci si můžete vzít ze zahrad Středomoří, exotického Japonska, pracovat můžete i s vlastní fantazií. 

Originální chodníčky

Další, technicky složitější variantou, je položení kamenné dlažby. I zde si můžete vybírat z mnoha vhodných materiálů a barvu kamene přizpůsobit stylu domu i zahrady. V ploše chodníku můžete využít nepravidelné tvary velkých ploch, které seskládáte do celistvé mozaiky. Zajímavou variantou je kombinace velkých oblých tvarů s výplní z jemných menších kamenů. Pokládka by měla vždy odrážet styl domu, dejte pozor na barevné ladění i původ kamene. Vždy představuje kvalitní řešení s garancí dlouhé životnosti.

Investice do kvalitního materiálu

Výběr kamene je dobrou volbou. Opracovaný kamen vám umožní nejen si doslova splnit představu o upravené zahradě a okolí domu, ale garantuje také mimořádnou odolnost a stálost. Dlažba i nášlapné kameny nevyžadují údržbu. Nemusíte se bát změn ve tvaru, v barvě ani postupném opotřebení povrchu. Kámen je klasickým materiálem, který plně vyhoví i náročným představám – nabízí možnost barevně i stylově dokonale doplnit styl domu. Vyhněte se rušivým betonovým plochám. Vaši zahradu olemujte přirozeně krásným kamenem.