Jak položit nášlapné kameny do trávníku?

Výběr trasy pro nášlapné kamenyNášlapné kameny jsou skvělou volbou pro vytvoření jednoduché a pohodlné cesty přes trávník nebo zahradu. Pokud by kameny byly pouze položeny na zem, tak by se posouvaly nebo viklaly, a tím by takový chodník neplnil svou funkci, a nebyl by potěšením po něm chodit. Proto je důležité tyto kameny správně usadit. 

Výběr trasy chodníku

Prvním krokem je rozmyslet, kudy má vlastně chodník vést. A je to právě místo, kde je nejvíce vyšlapaný a zahradním kolečkem vyježděný trávník. 

Optimální rozmístění kamenů pro pohodlný a funkční chodník Rozmístění nášlapných kamenů

Dalším důležitým faktorem je, jak rozložit kameny, v jaké šířce a také jak daleko od sebe, aby byl chodník co nejlépe funkční a zároveň pohodlný.

  • Minimální šířka chodníčku by měla být alespoň 50 cm.
  • Průměrná délka kroku člověka je přibližně 45 cm, tudíž vzdálenost od středu jednoho kamene po střed druhého by měla být 45 cm. Toto platí u použití menších šlapáků.
  • Nejlepší způsob je si rozložit kameny do rovnoměrné linie nanečisto a zkoušet chodit sem tam, než najdete tu nejpřirozenější variantu rozmístění. Doporučujeme též vyzkoušet si chůzi s kompletním osazenstvem domu, protože každý je jinak vysoký, má jinou délku kroků a toto rozmístění může být pro někoho optimální, ale pro druhého nikoliv.
  • Pokud je vše v pořádku, jdeme usazovat kameny. 

Správné umístění a usazení kamene pro stabilní a bezpečný chodník

Umístěný kámen obříznete zednickou lžící či jinou ostrou pomůckou, tak aby po odstranění kamene byla patrná rýha v zemi. Kámen odstraňte a vyberte drny do hloubky tloušťky kamene, aby vznikl prostor pro jeho následné vložení. Dno by mělo být rovné, aby se kámen neviklal. Případně je možné si pomoci trochou jemného štěrku, a tím dno vyrovnat. Takto usazený kámen by měl vyčnívat maximálně 1cm nad úrovní povrchu. Neměl by být utopený, protože jinak hrozí, že v trávě zaroste, ale nesmí zase moc přečnívat, protože pak hrozí poškození sekačky na trávu. 

Kámen BIRO-D přeje mnoho zdaru při budování zahradní cestičky.

Jak položit nášlapné kameny