Nechte se inspirovat přírodním kamenem

Krásně upravená zelená zahrada si doslova říká o prvky z přírodního kamene. Ať už zahradou povede pochozí nebo příjezdová cesta, valouny olemují okrasné záhony nebo užitnou a odpočinkovou část opticky rozdělí suchá zídka. Přírodní kámen efektně promění prostor kolem domu a uplatnění najde i v samotném interiéru. 

Kamenné obklady a dlažby

Jako první si zřejmě vybavíte právě dlažby nebo obklady. Zde můžete doslova čarovat, a to nejen výběrem tvarů, ale i barev. Přírodní kámen umí nabídnout klasické jemné odstíny béžové a šedé. Ty opticky zvětší a projasní. Pohrát si však můžete i s žíháním nebo stupňováním intenzity barev. Zelená, růžová, i dramatické akcenty černé, rudé, to vše vám může s velkým efektem posloužit.

Zajímavá je také variabilita skladby a tvaru jednotlivých ploch kamene. Můžete vsadit na pravidelnou geometrii, působivé jsou však také mozaiky nebo zdánlivě nahodilé střídání velkých a malých prvků.

Suché zídky a ozdobné prvky

V zahradě můžete využít i optický předěl. Suché zídky působí nadčasovou elegancí, a kromě samotné estetické stránky přidávají i praktické využití. Dalším hezkým a neméně praktickým prvkem může být i kamenná lavička.

Inspirovat se můžete i dalekými zeměmi a na zahradě vytvořit odpočinkové místo s kamennými prvky, které budou připomínat Japonsko, Indii či třeba kultury jižní Ameriky.

Kámen patří i do interiéru

V posledních letech jsou velmi oblíbené kamenné desky v kuchyních. Na jejich maximální odolnost a životnost můžete spoléhat, příjemná je i jednoduchá údržba. Kamenné desky mohou být součástí kuchyňské linky jako pracovní plocha, mohou však vytvořit i plochu jídelního stolu. Kámen vyniká i jako masivní vnitřní parapet.

Nechte se inspirovat a zkuste do změn v zahradě nebo interiéru zahrnout i krásné přírodní materiály. Kámen se vám odvděčí nestárnoucí elegancí.