Kamenné obrubníky: Pevnost, krása a dokonalý design pro vaše chodníky

Kamenný obrubník - porfyr

Jednotně upravené příjezdové cesty, chodníky, záhony nebo okrasné části zahrady skvěle podtrhnou styl domu i jeho okolí. Zdůrazní váš cit pro detail a jednotný vzhled. Přírodní kámen skvěle vyzní v kombinaci se živou přírodou, zeleným trávníkem i rozkvetlými záhony. Bez problémů se přizpůsobí jakékoli barvě omítky i řešení domu. Rustikální inspirace, historické části i moderní objekty se můžou spolehnout na mimořádnou odolnost a stálou krásu kamenných doplňků. Pevné lemy cest můžete realizovat v barevném kontrastu i v souladu s ostatním povrchem.

Porfyr - pevný základ

Při výběru kamene pro cesty nebo chodníky je často doporučovaný porfyr. Patří mezi univerzální druh kamene, který nabízí široké využití i pro pochozí plochy i pro obklady. Barevné ladění nabízí v poměrně pestré paletě, kdy v různých odstínech a náznacích kombinuje červenou, růžovou i rezavou. Skvěle vyzní v realizaci venkovních sezení, pergol nebo teras. Krásný je v okolí krbu, v kuchyni nebo ve velkých halách.

Porfyr dovoluje přesné opracování a štěpí se v rovinách. Hrubší povrch má mimořádnou odolnost a pevnost. Je skvělou volbou pro pojezdové cesty i chodníky. Formátované dlaždice dokonale vyplní i velké plochy. Někdy může působit málo plasticky. Ve větších celcích však můžete využít i nepravidelné tvary dlaždic nebo kostky skládané do zajímavých mozaik. Opticky můžete pracovat i s kombinací různě širokých mezer, při pokládání vytvoříte jednoduchým trikem originální variace.

Jedinou nevýhodou porfyru je schopnost akumulovat teplo. Při dlouhodobému vystavení přímému UV záření se kameny rozehřejí, nejsou proto vhodné pro řešení pokládky kolem bazénu nebo na terase, přes kterou budete přecházet bosí. Extrémní tvrdost, odolnost vůči povětrnostním vlivům a krásné barvy však výrazně převáží jediné omezení, které kámen provází.

Kamenné obrubníky - porfyr - italský

Pečlivé měření a nákup kompletního materiálu

Při výpočtu spotřeby kamene doporučujeme počítat až s 20 % rezervou navíc. Při pokládce kamenné dlažby nebo kamenných obkladů je těžké dojít přesného čísla. Kámen je sice možné dokoupit, ale nová várka by mohla přicházet z jiného zdroje a nemusí přesně ladit s původně zasazenými odstíny. Kamenné obrubníky proměřte a zajistěte současně s ostatním materiálem. Obrubníky jsou dodávány v pevně stanovených tloušťkách, volných délkách a výšce 20-30cm. Hrany obrubníků jsou štípané. Obrubníky můžete využít i mimo pevně vyznačené cesty. Krásně doplní lemy záhonů v zahradě, můžou naznačit rozdělení venkovní plochy na užitnou a odpočinkovou. Přírodní kámen beze sporu patří do každého prostoru. Dodá mu nestárnoucí eleganci a dokonale pevný základ. Výhodou je minimální údržba. I po mnoho sezonách působí kámen stejnou barvou a elegancí.