Jak využít obkladový kámen nepravidelného tvaru?

Přírodní kámen přebírá hlavní roli při výběru obkladových materiálů. Návrat k naprosté klasice přináší především výhody ve stálosti, pevnosti a odolnosti. Kamenné obklady se dobře instalují, upravené části nezatíží příliš základní konstrukci. Ve svém výsledku vytvoří dokonalou ochranu zdiva, mají mimořádný estetický efekt a nevyžadují téměř žádnou údržbu ani obnovu.

Hra s barvou i tvarem

Pravidelné tvary nabízí neutrální základ, který skvěle doplní moderní domácnost. Výjimečná nabídka barevných odstínů plně vyhoví i rustikálně laděnému domu. Obklady můžou řešit interiér i venkovní prostředí. Při výběru typu kamene i jeho barvy a struktury je třeba zohlednit celkový pohled na plochu i její okolí. Pestrá nabídka vám umožní snadno pracovat s optickým zvětšením prostor, podtržením zajímavé dispozice i zvýraznění obrysů kolem oken, krbu, nebo venkovního sezení.

Porfyr zaujme typicky červeným zabarvením s krystaly velkých bílých živců. Nepravidelné tvary můžete rozsadit s důrazem na kombinaci různých velikostí a vytvořit nápaditou plochu. Zajímavou možností je střídat kámen v podobě přesné dlaždice a nepravidelných útvarů. 

Porfyr patří mezi obkladové materiály, který dokáže vytvořit dojem dokonalé roviny bez plastických efektů. Je škoda zakrýt velkou plochu jednolitým obkladem. Širší spáry, různě natočené hrany a nepravidelnosti dodají živost a energii. Kámen se bude i barevným odstínem zajímavě proměňovat v závislosti na denní době nebo dopadu slunce. 

Dalším oblíbeným kamenem je kvarcit. Hornina je typická jemnou až střední zrnitostí a nápadnou podobností s mramorem. Dokáže vykouzlit elegantní plochy, které jemně ustoupí jiným dekoracím nebo nápadnějším prvkům. Typické barvy se pohybují od světlé bílé po šedivou nebo žlutou. 

Originální doplněk

Nepravidelný tvar nabízí nový způsob práce. Obklady můžou vytvořit jen lehkou linii, která rozbije velké plochy a dodá jim dynamiku. Různě tvarované kousky je možné skládat do mozaiky a pracovat s různou šířkou spár. Využijte na plno krásné odstíny a originální řešení různorodých tvarů. Mozaika vždy zaujme pozornost a zapůsobí.

Luxusní a praktické řešení

Přírodní kámen nabízí vyváženou kombinaci. Krásný vzhled doplňuje maximální stálostí. Kámen není třeba časem upravit ani udržovat. Namáhaná místa v exteriéru je možné jednoduše ošetřit a opláchnout od nečistot. Kámen zvýší estetickou úroveň celého domu a zaslouží si jistě pozornost i při vybavení interiéru. Projděte si možnosti i vy a inspirujte se. Obkladový kámen je krásným a originálním řešením.